Joachim (20) maakt komaf met clichés

“Mister Gay Vlaanderen is geen vleeskeuring”

Eén jaar na zijn deelname aan Mister Gay Vlaanderen, blikt Joachim Cox (20) uit Bocholt terug naar de verkiezingen. Hij maakt eveneens komaf met de clichés. “Het gaat om je verhaal, niet om de schoonheid.”

De grote stap

Het is dankzij zijn vrienden dat Joachim in 2015 de stap naar de inschrijving voor Mister Gay Vlaanderen heeft gezet. “Ze zeiden dat het echt iets voor mij was, maar ik was er tegen omdat ik niet hou van de cliché modeshows. Ik kwam erachter dat het niet om de schoonheid gaat, maar dat je een onderbouwd verhaal moet hebben als Mister Gay zijnde”, aldus de twintiger. “Voor mij is het belangrijk dat de holebigemeenschap geaccepteerd wordt in de maatschappij door middel van sociale media.”

Clichés

Joachim is vierde geworden van de 70 inschrijvingen en zit nu in de organisatie. Hij wil meteen duidelijk maken dat zo’n verkiezing eerlijk verloopt. “Veel mensen denken dat je seks moet hebben met de organisatie om te kunnen winnen. Ik zit nu zelf in de organisatie en kan dus met zekerheid zeggen dat dat absoluut niet waar is”, lacht Joachim. “Er wordt soms gezegd dat homo’s vrij los zijn en dan vooral op seksueel vlak. Ikzelf helemaal niet, maar ik ken wel mannen die elk weekend los zijn. Voor mij moet er liefde en passie zijn.”

De twintiger vindt ook dat men de term ‘gaybashing’ met een korrel zout moet nemen. “Hoewel ik mensen ken die echt slachtoffer zijn geweest van gaybashing en hierdoor ook lichamelijk gewond zijn geraakt, zijn er ook homo’s die het durven uitlokken. Dat homo’s nageroepen worden als ‘homo’ is geen gaybashing maar een feit, het is niet pesten als je effectief homo bent.”

Joachim wil nog meer voor de holebigemeenschap willen betekenen. “Ik zou graag mensen helpen die het moeilijk hebben met outing. Ook wil ik het klassieke voorbeeld van homo’s als ‘janetten’ weg. Eigenlijk is het raar dat je tegen je omgeving moet zeggen dat je homo bent, als je hetero bent moet dat niet. Dat is gewoon door het ideaalbeeld.”

Outing

De Mister Gay Vlaanderen-deelnemer is ‘uit de kast gekomen’ in 2013. “Het was op 31 mei, dat weet ik nog goed, het is een heel belangrijke datum voor mij. Toen heb ik het op Facebook gezet maar mijn ouder wisten het al langer”, zegt Joachim. Zijn ouders vonden dat hij moest wachten tot hij zeker was van zijn geaardheid vooraleer hij het in het openbaar zou gooien. De reacties op zijn outing waren vooral positief. “De meesten zagen het al aankomen omdat ik vooral meisjes als vrienden had. Ik ben na mijn outing veel meer mezelf geworden, ik durfde te doen wat ik eerst niet durfde zoals mijn haar laten kleuren. Voor de rest ben ik ook iets vrouwelijker geworden.”

Eén jaar later

We zijn een jaar later en Joachim blikt terug op zijn deelname aan Mister Gay Vlaanderen. “Het was enorm leerrijk en plezant. Ik heb veel vrienden en connecties gemaakt in de show- en media business. Die connecties zou ik later nog wel eens kunnen gebruiken voor mijn opleiding. Door hen zou ik sneller aan promotors kunnen komen die me erbij helpen om producten op de markt te gooien.”

Sommigen zijn hem anders gaan bekijken omdat het volgens hen vooral een vleeskeuring is. “Als je dan vertelt wat de bedoeling is en wat je verhaal is, zijn ze wel trots”, zegt Joachim. Ook zijn ouders waren fier en hij heeft dan ook kunnen rekenen op veel steun van hen. “Mijn papa is zelfs tegen zijn personeel gaan zeggen dat ze op mij moesten stemmen, zoveel steun van hen had ik nooit verwacht.”

Studies first

Joachim zit in zijn eerste jaar Interieurvormgeving op de Thomas More hogeschool in Mechelen. “Ik denk er soms over na om nog eens mee te doen, maar dan na mijn studies. Ik heb toen tijdens mijn deelname school een beetje links laten liggen waardoor ik mijn jaar heb moeten overdoen.” Zijn liefde voor interieur en ontwerpen is al vroeg begonnen. Als kind speelde hij regelmatig de ‘Sims’ en hij vond het leuk om daar dingen te ontwerpen. “Ik heb toen een huis ontworpen dat naar zo’n architect is gegaan en dat staat nu effectief. Daar ben ik wel trots op.”

Interesses

Hij houdt van pretparken en muziek en ook dat wil hij koppelen aan zijn studies. “Het lijkt me heel leuk om decors of podia te ontwerpen”, zegt hij. “Als er iets nieuw is in een pretpark in Europa, ben ik bij de eersten die hiervan weet.”

Naast zijn liefde voor ontwerpen vindt Joachim ook rust in zijn grote hobby: dansen. “Van de zestien jaar dat ik al dans, doe ik vier jaar Urban Dance bij dansgroep Dizzy in Budel”, zegt de twintigjarige. Met de dansgroep in Budel werden ze in 2016 Nederlands kampioen. “De mixen waarop we wedstrijden doen zijn gemaakt door mij in samenspraak met een dansleerkracht. Daar ben ik trots op.” Ook tijdens de verkiezing heeft Joachim gezorgd voor de muziek en de mixen en trad hij er samen met zijn dansgroep op. “Door een zelfbedachte dans hebben wij geschitterd op het podium en hebben we veel goede reacties gekregen.”

Liefde

Joachim heeft nu vier maanden een relatie. “Een relatie begint voor mij pas echt vanaf een maand. Ik heb ondertussen vier relaties achter de rug, maar deze voelt het beste. Ik heb hem leren kennen via mijn beste hetero vriend.” Joachim zou graag ooit trouwen, zo’n verbintenis met de klassieke ring is voor hem heel speciaal. “Jammer dat het zo duur is”, lacht de twintiger. “Ik heb mijn nicht mogen begeleiden op haar trouw en dat was zo’n mooie belevenis. Ik wil het zelf ook zeker meemaken.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s