Zijn we niet allemaal voorstander van gratis geld?

Velen worden dagelijks geconfronteerd met de angst om in armoede terecht te komen. We moeten harder en harder studeren om een fatsoenlijke job te kunnen krijgen, want zonder diploma of ervaring zijn er maar weinig jobs waar we nog aan de slag kunnen. Het pensioenprobleem, moeten we werken tot onze dood? Meer en meer mensen hebben last van burn-outs en depressies, hoe komt dit? Simpel: gelddruk. Volgens mij ligt de oplossing bij het basisloon.

Basisloon

Stel, vanaf het moment dat je volwassen bent krijg je een bepaald bedrag op je rekening, tot je sterft. Dit bedrag moet een basis vormen om te kunnen leven. Je beslist dan nog of je gaat bijwerken voor een beter loon of niet, maar dit zal zonder druk zijn en zonder stress, want je hebt al een zekerheid. Je denkt zelf na over sparen.

Voordelen

Een basisloon zou het leven voor veel mensen gemakkelijker maken. Het zou toch gewoon dé stap zijn om armoede uit ons land te krijgen? Geen gedoe meer met stakingen in verband met het pensioen. Neen, want je krijgt dat bepaald bedrag gewoon tot je sterft. Mooi, of niet? Ook voor mensen die niet de kans kregen om een hoger diploma te kunnen halen, is dit een oplossing. Het grote verschil met andere uitkeringen is dat het basisloon voor iedereen gelijk is, het is dus onvoorwaardelijk.

Goede oude tijd

We zouden ook een beetje het leven zoals vroeger terugkrijgen: als moeder tijd hebben voor de opvoeding van het kind. Tegenwoordig is het niet haalbaar als je niet met twee gaat werken. Zelfs halftijds werken zou niet voldoende zijn. Het kind, voor wie de moeder vroeger voor kon thuisblijven, moet nu naar de crèche. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om een groot deel uit te maken van de opvoeding van je kind, wat terug mogelijk zou zijn na de invoering van het basisloon.

Stemmen

Voor mij mag, zoals wel duidelijk is, het basisinkomen ingevoerd worden. In Zwitserland is hier reeds een referendum voor geweest. Het basisinkomen is er echter niet doorgeraakt maar toch stemde 23% van de bevolking vóór het idee. Mocht er in België ook zo’n referendum komen, dan hadden ze mijn stem in ieder geval al!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s